Heb jij jouw verzekeringen op orde?

Heb jij jouw verzekeringen op orde?

1 december 2023 Uit Door Lise

Verzekeringen zijn doorgaans geen zaken waar we ons graag mee bezig houden. Het kost veel tijd om uit te zoeken welke verzekeringen we nu precies nodig hebben en ze beschermen je tegen vaak vervelende, onvoorziene situaties waar je liever niet aan wilt denken. Je kunt van alles verzekeren, maar niet alle verzekeringen zijn verplicht. Ondanks dat het niet het leukste klusje is, is het belangrijk om je verzekeringen goed op orde te hebben. Weet welke verzekeringen verplicht zijn en welke daarbuiten handig kunnen zijn. In dit blog lees je meer over verschillende verzekeringen die je niet mag vergeten.

 

Zorgverzekering

De zorgverzekering zal je wel bekend in de oren klinken. Deze verzekering is namelijk verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is, in Nederland woont en hier werkt of een uitkering ontvangt. Kinderen onder 18 jaar zijn meeverzekerd met hun ouders. Je sluit een basisverzekering voor zorg af dat standaardzorg van bijvoorbeeld een huisarts, ziekenhuis en apotheek dekt. Voor de meeste zorg geldt een eigen risico. Het basispakket is voor iedereen gelijk, daarbij kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Deze dekt een deel van de zorg die niet in het basispakket zit, zoals extra vergoeding voor een behandeling bij de tandarts. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

 

Reisverzekering

Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar het kan gebeuren dat je om een vervelende reden je vakantie moet afzeggen of eerder afbreken. Je kunt daarom een reisverzekering afsluiten om de kosten te dekken als de vakantie plots niet door kan gaan door bijvoorbeeld een ongeluk, ernstige ziekte of overlijden. Ook wanneer je auto vlak voor of tijdens je heenreis uitvalt, je gaat scheiden, je vlak voor je vakantie een huurwoning krijgt toegewezen of wanneer je te maken krijgt met natuurgeweld, terrorisme, stakingen of overboeking worden de kosten gedekt. Wel zo fijn.

 

Woonverzekering

Ook voor je woning bestaan er verschillende verzekeringen. De opstalverzekering is verplicht, de inboedelverzekering is niet verplicht maar wel erg handig. Bij een koopappartement of huurwoning is de opstalverzekering vaak geregeld door de VvE of vastgoedbeheerder. Voor andere soorten woningen dien je deze zelf nog af te sluiten. Je kunt deze verzekeringen vaak gebundeld afsluiten met een woonverzekering.

 

Zzp verzekeringen

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een aantal zaken die een werkgever normaal gesproken regelt. Zo dien je zelf je beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp en arbeidsongeschiktheid verzekering zzp af te sluiten, en moet je ook zelf denken aan pensioen. Bij Knab kun je als zzp’er goed terecht om deze zaken op de juiste manier te regelen.