Alles waar je aan moet denken bij een uitvaart

Alles waar je aan moet denken bij een uitvaart

2 augustus 2022 Uit Door Lise

Als je een dierbare hebt verloren, willen we je allereerst even condoleren. Dit is iets erg zwaars en dat begrijpen we. Je wil rouwen, je wil eigenlijk helemaal niets. Helaas hoort dit, net als geboorte, ook gewoon bij het leven. Het is komen en gaan en diegene zijn of haar tijd van gaan is gekomen. Je moet nu alleen nog wel een begrafenis of een crematie gaan regelen en/of doormaken. Omdat je in het rouwproces zit en dit enorm zwaar is, is het niet gek dat je er niet helemaal bij bent met je hoofd. Wij willen je daarom een beetje helpen. We vertellen je maar al te graag waar je nog aan zult moeten denken, zodat jij een mooie afscheid kunt regelen. Dit verdien jij, dit verdient je dierbare en dat verdient iedereen die erbij is. 

Kleding

Allereerst de kleding. Als je dierbare hier geen wensen over heeft doorgegeven, is het handig om de standaard te hanteren. Voor begrafenissen is de standaard voornamelijk zwart. Een zwart overhemd is in de meeste gevallen gepast, maar ook een zwart pak met een wit overhemd wordt geaccepteerd. Sommige mensen willen juist niet dat, indien ze komen te overlijden, men somber is gekleed. Dan zul je die wensen ook moeten respecteren. Wat je dan doet is dat je simpelweg de aangegeven richtlijnen van de overledene volgt. Wil hij of zij iedereen in het blauw gekleed gaat? Dan ga jij daarvoor zorgen. 

Muziek

Muziek is voor velen een belangrijk onderdeel van hun leven. Dit komt omdat muziek doet vergeten maar doet herinneringen. Muziek verbindt, muziek maakt los. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar de essentie is duidelijk; muziek kan een hele mooie rol spelen in het afscheid. Kies een aantal nummers waarvan duidelijk is dat diegene daarvan hield, zo houd je de herinnering aan diegene levend. 

Ceremonie

Ook de rest van de ceremonie is natuurlijk belangrijk. Hier geldt wederom dat de wensen van je overleden dierbare en de dierbare van hem of haar die ook betrokken zijn bij het afscheid, gerespecteerd moeten worden. Dit is een hele taak, probeer dit zoveel mogelijk rustig en respectvol te behandelen. Dingen waar aan gedacht zal moeten worden zijn bijvoorbeeld grafredes, het aantal gasten en wie er mag komen, kleuren, boeketten en ga zo maar door. Kijk eens op internet waar je allemaal aan moet denken of schakel een uitvaartondernemer in.